Minden, ami birtoklás a spanyol nyelvben – Tener ige, birtokos névmások, ’de’ birtokos szerkezet

2023. jún. 01. | Nyelvtanulás, Spanyol nyelv

A spanyolban annyival könnyebb dolgunk van a magyarhoz vagy például a némethez képest, hogy nem igazán jellemzőek a nyelvtani esetek. Azt, hogy valakinek van valamije – a megközelítéstől függően – több féleképpen is ki tudjuk fejezni.

 1. Tener: birtokol, van valamije
yo tengonekem vannosotros/as tenemosnekünk van
tú tienesneked vanvosotros/as tenéisnektek van
él / ella / Ud tieneneki / Önnek vanellos/as / Uds tienennekik / Önöknek van

Tengo un perro y un gato también. – Van egy kutyám és egy macskám is.

Podemos quedar si tienes tiempo. – Ma találkozhatunk, ha van időd.

Juan tiene una casa impresionante. – Juannak van egy lenyűgöző háza.

Mire használjuk?

 • első sorban – a jelentéséből adódóan – a birtoklás kifejezésére: Pablo tiene novia. – Pablonak van barátnője.
 • sok esetben fordul elő személyleíráskor: María tiene los ojos azules y el pelo rubio. – María szemei kékek és a haja szőke.
 • életkor kifejezésére: Mi hermana tiene doce años. – A húgom / nővérem 12 éves.
 • szükség, kötelesség kifejezésére: (tener que) Tengo que irme. – Mennem kell.
 • egyéb kifejezések a tener igével:
tener hambreéhes
tener sedszomjas
tener fríofázik
tener calormelege van
tener miedofél
tener ganas dekedve van valamihez
tener dolor defáj valamije
tener prisasiet
etc. 
 1. ’De’ birtokos szerkezet

A birtokolt dolgot és a birtokost a ’de’ prepozícióval is összeköthetjük, amennyiben birtokos szerkezetet szeretnénk képezni.

el perro de María – María kutyája

la casa de Juan – Juan háza

los hijos de Pedro – Pedro gyerekei

La casa de Juan está en las afueras. – Juan háza a külvárosban van.

Los hijos de Pedro siempre se portan fatal. – Pedro gyerekei mindig borzalmasan viselkednek.

Ha azt szeretnénk kifejezni, hogy valami valakié, (a birtokos névmások mellett természetesen) szintén a ’de’ prepozíciót használjuk.

El perro es de María. – A kutya Maríaé.

Los coches son de Juan. – A ház Juané.

Ezek viszont már önmagukban teljes mondatok, ha a birtokos szerkezetet mondatba szeretnénk helyezni, az előző formulához kell visszatérnünk.

 1. Birtokos névmások

Hangsúlytalan alakok:

HÍMNEMNŐNEMTÖBBES HÍMTÖBBES NŐ
(az én…) mimimismis
(a te…) tututustus
(az ő…) sususussus
(a mi…) nuestronuestranuestrosnuestras
(a ti…) vuestrovuestravuestrosvuestras
(az ő…) sususussus
 • mindig a főnév ELŐTT állnak
 • hasonlóan viselkednek, mint egy melléknév: mindig a birtokolt dologhoz igazodnak
 • mint láthatjuk, a T/1 és T/2 alakok nemben is igazodnak a főnévhez

Mi madre trabaja en un supermercado. – Anyukám egy boltban dolgozik.

Tus libros están sobre la mesa. – A könyveid az asztalon vannak.

Hangsúlyos alakok:

HíMNEMNŐNEMTÖBBES HÍMTÖBBES NŐ
(enyém) míomíamíosmías
(tiéd) tuyotuyatuyostuyas
(övé) suyosuyasuyossuyas
(miénk) nuestronuestranuestrosnuestras
(tiétek) vuestrovuestravuestrosvuestras
(övék) suyosuyasuyossuyas
 • ha főnévvel együtt állnak, a hangsúlytalan alakokkal ellentétben, UTÁNA következnek: Madre mía! Hijo mío.
 • önmagukban is megállják a helyüket: Ese coche es tuyo. La casa es mía.
 • névelővel együtt is állhatnak: Tu coche es rojo, el mío es azul. – A te autót piros, az enyém kék.
 • mindig igazodnak nemben és számban a főnévhez, amire utalnak, vagy amivel együtt állnak
 1. Egyéb igék a birtoklás kifejezésére:

Magasabb szinteken szerencsésebb az olyan – nagyon gyakran használt – igéket, mint a tener helyettesíteni a választékos beszédben. Lássunk egy pár opciót:

pertenecer – tartozik valakihez, valamihez: Las islas Canarias pertenecer a España. – A Kanári-szigetek Spanyolországhoz tartoznak.

poseer – birtokol: El presidente posee varias propiedades de gran valor. – Az elnök birtokol több nagy értékű tulajdont.

contar con – van neki: El hotel cuenta con piscina al aire libre. – A hotelnek van kültéri medencéje.

contener – tartalmaz: El paquete contiene tres productos. – A csomag három terméket tartalmaz.

Egy kérdés, amit többször is feltesztek nekem. (Jövő héten megint megyek, ezért próbálom megelőzni az újabb kérdéseket a témában. 😀)

Mondhatnám, hogy a munkám flexibilitása igazából lehetővé teszi, hogy oda menjek, ahova akarok és akkor, amikor akarok, de a helyzet az, hogy 18 éves korom óta olyan gyakran utazom, ahogy csak tudok. És akkoriban se pénzem, se időm nem igazán volt. Tehát van több mint tíz év tapasztalatom a csóró-utazásban is. 😂 Ebben a blog bejegyzésben összeszedtem nektek az aranyszabályaimat, amikhez nagyrészt azóta is tartom magam és amelyeknek segítségével nem fizetem rá a fél vesémet erre az életmódra. 😀

Ennek ellenére, hangsúlyozom, nekem, mint gyermektelennek, aki otthonról dolgozik, nyilván egyszerűbb dolga van, de hátha mindenki más is tud az én “módszerem” legalább egy-két aspektusából profitálni.

Semmiféle külső közbenjárás. 

A legjobb barátnőmmel a legelső szóló utazásunk során vettük igénybe utazási iroda szolgáltatásait először és utoljára. Nagyon hamar rájöttünk, hogy ha mi magunk beletesszük a szervezői munkát, fele ennyiért is meg tudjuk oldani. Hogyan? Rengeteg olyan lehetőség és opció van, amikről egy utazási irodában nem hallasz és miután az ember egyszer kétszer leszervezett magának egy-egy ilyen utat, arra is rájön, hogy igazából semmi ördöngősség nincs benne. Ma már kevesebb, mint egy óra alatt összedobok egy európai utazást 2-3 főre. 

Természetesen nem mindegy, hová utazik az ember. Jövőre tervezünk egy utazást egy olyan országba, ahová egyedül nem merném betenni a lábamat. Az, hogy az utazási iroda leszervezi nekünk a megbízható szállásokat csak egy dolog. Ami miatt ezt az opciót választottuk azonban az, hogy hoznak-visznek minket az országban, ami rettenetesen nagy segítség egy olyan helyen, ahol nem tudod kiben bízhatsz, mit ehetsz meg, melyik negyedet érdemes messziről elkerülni. Meg lehetne oldani sokkal olcsóbban is? Abszolút. De nem akarom az életemet kockáztatni 1500-2000 euró miatt. Erről az utazásról hallani fogtok egyébként többet is majd, de addig most még homályban hagyom a részleteket. 😀

Az időzítés kulcs

Van egy városi legenda, miszerint a repülőjegyek a hétvégén drágábbak, mint hétközben. Több ember navigál a neten, több a kereslet, magasabbak az árak. A Forbes magazinban megjelent egy cikk, amiben azt állítják, hogy a különbözet elenyésző, de én többször tapasztaltam, hogy ugyanaz a repülőjegy hétvégén akár 30-40 euróval is drágább lehet. Lehet, hogy véletlen egybeesés? Simán lehet. Ennek ellenére próbálom mindig hétközben lefoglalni a repülőjegyeket.

Flexibilitás

Mint mondtam, az én munkám manapság már lehetővé teszi, hogy akkor utazzak, amikor a legolcsóbb a jegy, de ezt nem mindenki teheti meg természetesen. Azonban nem csak időben próbálok flexibilis maradni, hanem az uticélokat illetően is. Ha nincs konkrét úti célom, a Skyscanner.com oldalon beállítom kiinduló állomásnak Tenerifét, beállítom a hónapot, amikor utazni akarok és kiválasztom a “Helyek felfedezése” opciót. Így kiadja az oldal, hogy az adott hónapban hova a legolcsóbbak a repülőjegyek. Így megyünk jövő héten Franciaországba, ahová ezzel a módszerrel találtam egy húsz eurós repülőjegyet innen Teneriféről. 

Ha már van kiválasztott úticél, érdemes megnézni az adott helyen mikor van szezon és azokat az időszakokat kerülni, amennyire csak lehetséges. Itt Tenerifén a nyári és a téli hónapokban aranyáron vannak mind a repülőjegyek, mint a szállások. (Természetesen ha egy olyan úticélról beszélgetünk, mint a Karib-szigetek például, ahol amikor nincs szezon akkor hurrikán időszak van, nem javaslom ugyanezt a taktikát. 😀)

Egyetlen egy hátizsák akár két hétre is

Aki repült már fapados géppel, az tudja, hogy egy feladott bőrönd sokszor még akár többe is kerül, mint maga a repülőjegy. Van, akinek az utazás-élményhez hozzátartozik az, hogy esténként felveszi a magassarkút meg a koktél ruhát és kicsinosítja magát, így muszáj több ruhát pakolnia, de őszintén én sokkal szívesebben költöm ezt a pénzt élményekre ott helyben vagy egy következő repülőjegyre. Ezért van az, hogy a hotelekkel szemben általában előnyben részesítem az apartmanokat, ahol van egy mosógép is akár. (Arról nem is beszélve, hogy gyakran olcsóbbak és kényelmesebbek, mint egy hotelszoba.)

A sok saját szervezés is meghozta a gyümölcsét

Évek óta foglalom a szállásaimat a Booking-on, amivel most már Genius 3-as szinten vagyok, ami azt jelenti, hogy 20% kedvezményt kapok a szállások árából. Sokszor emellé még hozzácsapnak egy ingyen reggelit vagy egy 10%-os visszatérítést kuponok formájában. Szerencsére most már itt is elérhető egy csomó apartman vagy studiólakás, nem csak a hagyományos szállodák. Újabban a kanári légitársaságnál is elkezdtem gyűjteni a hűségpontokat, amiket majd fel tudunk használni repülőjegy vásárláskor. Sokan gondolják, hogy ez csak tiszta marketing, de az igazság az, hogy ha valaki ilyen gyakran utazik, mint én, nagyon szépen ki tudja használni ezeket a hűség programokat.

Aktív nyaralásokat szervezünk

A nyaralásaink általában úgy néznek ki, hogy az érkezés pillanatától kezdve a távozásig megyünk megállás nélkül. Ha valaki azért utazik, hogy a parton feküdjön és pihenjen, természetesen ez nem opció, de mi általában minél többet akarunk látni, tapasztalni, kóstolni az adott helyből. Általában rövidebb időszakokra megyünk, így nem kell extra csomagot foglalni és flexibilisebbek tudunk maradni időben is, de mégis meg tudunk nézni mindent (is). Mindezt persze úgy, hogy feláldozzuk a “pihenés” részét az élménynek. 😀 Sokat segít, hogy mind én, mind Alberto, mind a barátaim olyan emberek, akik nem bírnak megmaradni egy helyben, amikor egy új, ismeretlen kultúra veszi őket körbe. Természetesen évente egyszer-kétszer beiktatunk egy láblógatós-hotelezést is, ahol egy már ismert úticélon töltünk el pár napot strandolással, pihenéssel. 

Ahogy mi utazunk, az inkább egy hobbi, mintsem egy pihentető kikapcsolódás. De így tudom megengedni magamnak, hogy havonta / kéthavonta utazzak valamerre. Remélem ez megválaszolta a kérdéseiteket.