Hogyan használjuk ki az internetet maximálisan spanyol tanuláshoz?

2023. jún. 01. | Nyelvtanulás, Spanyol nyelv

Manapság az Internet formájában egy olyan eszköz van a kezünkben, amivel sokszorosan felgyorsíthatjuk a tanulási folyamatunkat. Beszéltünk már arról nagyon sokat, hogy mennyire fontos órán kívül is, a tananyag mellett olyan anyagokat találni, ami személyesen megmozgat minket.


Azt mondják anyanyelvi környezetben ragad az emberre leginkább a nyelv, viszont nem mindenkinek van lehetősége csak a spanyol tanulás miatt Madridba vagy Punta Canara költözni. (Habár tény, hogy egy sor pálmafa alatt az óceán morajlását hallgatva az ember még a nyelvtanuláshoz is jobban megihletődik. :D) De miért ne teremthetnénk meg magunknak otthon az „anyanyelvi környezetet”?
Ha az ember Spanyolországban él / dolgozik, akkor sem történik csoda: a nyelv nem mászik bele magától a fejébe, csak azért mert a boltban minden nap elmondja, hogy „Hola. Buenos días… Hasta luego.” Madrid, Mexikó vagy Kanári-szigetek: a nyelvtanuláshoz mindenhol erőfeszítést kell tennünk. Ami viszont adott az anyanyelvi környezetben az a „input”, avagy a bejövő információ. Amiről pedig már mondtuk (de majd egy külön cikkben kifejtem részletesebben), hogy a legfontosabb része a tanulási folyamatnak. Ezt viszont könnyen megteremthetjük magunknak a legevidensebb weboldallal:

1. YouTube:
http://youtube.com/
Érdekelnek az extrém sportok? A külpolitika? A modellek napi rutinja? Miért ne kereshetnél rá spanyolul? Ha amúgy is időt töltesz az adott téma felfedezésével, azáltal, hogy magyarul olvasgatod / hallgatod vagy nézed, kihagysz egy olyan nyelvtanulási lehetőséget, amivel lényegében játszva, szórakozva fejleszted a célnyelved. Nem mondom, hogy ha megnézel 110 videót a súlyemelésről spanyolul, majd jobban fogsz tudni kenyeret kérni a boltban, de a nyelv észrevétlenül kúszik bele a fejedbe, a súlyemeléssel kapcsolatos szaknyelv mellett apró kis hasznos kifejezéseket vonva magával. Ha véletlen egyik nap azon kapod magad, hogy órák óta a YouTube-ot böngészed, kérdezd meg magadtól: Nem férne bele 1-2 videó spanyolul is?

2. SpanishDict:
http://www.spanishdict.com/
Ez az az oldal, amit minden diákomnak első körben szoktam ajánlani. Az alapvető funkciója a spanyol-angol szótár, de ennél sokkal többet nyújt. Ha igére keresel rá, megtalálod az összes igeidőben és módban leragozva, táblázatba rendezve, ám szótárként is ad extrákat: példamondatokkal és hanganyaggal tűzdeli meg a szócikkeket.

3. Duolingo:
http://www.duolingo.com/
Ezer százelék, hogy majdnem mindenki ismeri ezt az ingyenes nyelvtanulós oldalt. Spanyol esetében ez csak azoknak hasznos, akik angolul is beszélnek, ugyanis magyarról elég kevés nyelv elérhető (legutóbb, amikor én néztem, csak az angol volt még kész). Egy első löketnek, hogy az ember füle hozzászokjon a nyelv hangzásához és ránk ragadjon egy pár alap kifejezés, tökéletes.

4. The Spanish Experiment:
https://www.thespanishexperiment.com/stories
Ezen az oldalon olyan közismert meséket találtok meg spanyol, mint a Három kismalac. A legjobb benne, hogy nem csak fordítás van hozzá (igaz, megint csak angol), de meg is hallgathatjuk a meséket a csatolt audión, hogy a hallott szövegértésünk is fejlődjön. Ez a weboldal egyébként németül és franciául is elérhető.

5. Aprender español:
https://aprenderespanol.org/
Ha valaha feltettétek a kérdést: Oké, megoldottam az összes házim és az összes kapcsolódó feladatot a tankönyven: most hogy gyakoroljak tovább? Itt a válasz. Ezen az oldalon feladatsorokat találtok (javítókulccsal megspékelve) minden egyes nyelvtani témában.

6. El País:
https://elpais.com/
Ha érdekel mi zajlik a világban és mindez spanyol szempontból, csak ajánlani tudom Spanyolország egyik legnépszerűbb újságának digitalizált változatát.

7. Coffee Break Spanish:
https://radiolingua.com/category/coffee-break-spanish/
Megint csak a hallgatott szövegértés fejlesztésére, az unalmas óráinkban a buszon / vonaton, főzés / takarítás közben belefér egy kis spanyol podcast. Az alapvető témák – mint család, bemutatkozás, stb – mellett nyelvtani témákat is taglalnak. Spotify-on is elérhető a sorozat, valamint német és francia nyelven is megtalálod.

Egy kérdés, amit többször is feltesztek nekem. (Jövő héten megint megyek, ezért próbálom megelőzni az újabb kérdéseket a témában. 😀)

Mondhatnám, hogy a munkám flexibilitása igazából lehetővé teszi, hogy oda menjek, ahova akarok és akkor, amikor akarok, de a helyzet az, hogy 18 éves korom óta olyan gyakran utazom, ahogy csak tudok. És akkoriban se pénzem, se időm nem igazán volt. Tehát van több mint tíz év tapasztalatom a csóró-utazásban is. 😂 Ebben a blog bejegyzésben összeszedtem nektek az aranyszabályaimat, amikhez nagyrészt azóta is tartom magam és amelyeknek segítségével nem fizetem rá a fél vesémet erre az életmódra. 😀

Ennek ellenére, hangsúlyozom, nekem, mint gyermektelennek, aki otthonról dolgozik, nyilván egyszerűbb dolga van, de hátha mindenki más is tud az én “módszerem” legalább egy-két aspektusából profitálni.

Semmiféle külső közbenjárás. 

A legjobb barátnőmmel a legelső szóló utazásunk során vettük igénybe utazási iroda szolgáltatásait először és utoljára. Nagyon hamar rájöttünk, hogy ha mi magunk beletesszük a szervezői munkát, fele ennyiért is meg tudjuk oldani. Hogyan? Rengeteg olyan lehetőség és opció van, amikről egy utazási irodában nem hallasz és miután az ember egyszer kétszer leszervezett magának egy-egy ilyen utat, arra is rájön, hogy igazából semmi ördöngősség nincs benne. Ma már kevesebb, mint egy óra alatt összedobok egy európai utazást 2-3 főre. 

Természetesen nem mindegy, hová utazik az ember. Jövőre tervezünk egy utazást egy olyan országba, ahová egyedül nem merném betenni a lábamat. Az, hogy az utazási iroda leszervezi nekünk a megbízható szállásokat csak egy dolog. Ami miatt ezt az opciót választottuk azonban az, hogy hoznak-visznek minket az országban, ami rettenetesen nagy segítség egy olyan helyen, ahol nem tudod kiben bízhatsz, mit ehetsz meg, melyik negyedet érdemes messziről elkerülni. Meg lehetne oldani sokkal olcsóbban is? Abszolút. De nem akarom az életemet kockáztatni 1500-2000 euró miatt. Erről az utazásról hallani fogtok egyébként többet is majd, de addig most még homályban hagyom a részleteket. 😀

Az időzítés kulcs

Van egy városi legenda, miszerint a repülőjegyek a hétvégén drágábbak, mint hétközben. Több ember navigál a neten, több a kereslet, magasabbak az árak. A Forbes magazinban megjelent egy cikk, amiben azt állítják, hogy a különbözet elenyésző, de én többször tapasztaltam, hogy ugyanaz a repülőjegy hétvégén akár 30-40 euróval is drágább lehet. Lehet, hogy véletlen egybeesés? Simán lehet. Ennek ellenére próbálom mindig hétközben lefoglalni a repülőjegyeket.

Flexibilitás

Mint mondtam, az én munkám manapság már lehetővé teszi, hogy akkor utazzak, amikor a legolcsóbb a jegy, de ezt nem mindenki teheti meg természetesen. Azonban nem csak időben próbálok flexibilis maradni, hanem az uticélokat illetően is. Ha nincs konkrét úti célom, a Skyscanner.com oldalon beállítom kiinduló állomásnak Tenerifét, beállítom a hónapot, amikor utazni akarok és kiválasztom a “Helyek felfedezése” opciót. Így kiadja az oldal, hogy az adott hónapban hova a legolcsóbbak a repülőjegyek. Így megyünk jövő héten Franciaországba, ahová ezzel a módszerrel találtam egy húsz eurós repülőjegyet innen Teneriféről. 

Ha már van kiválasztott úticél, érdemes megnézni az adott helyen mikor van szezon és azokat az időszakokat kerülni, amennyire csak lehetséges. Itt Tenerifén a nyári és a téli hónapokban aranyáron vannak mind a repülőjegyek, mint a szállások. (Természetesen ha egy olyan úticélról beszélgetünk, mint a Karib-szigetek például, ahol amikor nincs szezon akkor hurrikán időszak van, nem javaslom ugyanezt a taktikát. 😀)

Egyetlen egy hátizsák akár két hétre is

Aki repült már fapados géppel, az tudja, hogy egy feladott bőrönd sokszor még akár többe is kerül, mint maga a repülőjegy. Van, akinek az utazás-élményhez hozzátartozik az, hogy esténként felveszi a magassarkút meg a koktél ruhát és kicsinosítja magát, így muszáj több ruhát pakolnia, de őszintén én sokkal szívesebben költöm ezt a pénzt élményekre ott helyben vagy egy következő repülőjegyre. Ezért van az, hogy a hotelekkel szemben általában előnyben részesítem az apartmanokat, ahol van egy mosógép is akár. (Arról nem is beszélve, hogy gyakran olcsóbbak és kényelmesebbek, mint egy hotelszoba.)

A sok saját szervezés is meghozta a gyümölcsét

Évek óta foglalom a szállásaimat a Booking-on, amivel most már Genius 3-as szinten vagyok, ami azt jelenti, hogy 20% kedvezményt kapok a szállások árából. Sokszor emellé még hozzácsapnak egy ingyen reggelit vagy egy 10%-os visszatérítést kuponok formájában. Szerencsére most már itt is elérhető egy csomó apartman vagy studiólakás, nem csak a hagyományos szállodák. Újabban a kanári légitársaságnál is elkezdtem gyűjteni a hűségpontokat, amiket majd fel tudunk használni repülőjegy vásárláskor. Sokan gondolják, hogy ez csak tiszta marketing, de az igazság az, hogy ha valaki ilyen gyakran utazik, mint én, nagyon szépen ki tudja használni ezeket a hűség programokat.

Aktív nyaralásokat szervezünk

A nyaralásaink általában úgy néznek ki, hogy az érkezés pillanatától kezdve a távozásig megyünk megállás nélkül. Ha valaki azért utazik, hogy a parton feküdjön és pihenjen, természetesen ez nem opció, de mi általában minél többet akarunk látni, tapasztalni, kóstolni az adott helyből. Általában rövidebb időszakokra megyünk, így nem kell extra csomagot foglalni és flexibilisebbek tudunk maradni időben is, de mégis meg tudunk nézni mindent (is). Mindezt persze úgy, hogy feláldozzuk a “pihenés” részét az élménynek. 😀 Sokat segít, hogy mind én, mind Alberto, mind a barátaim olyan emberek, akik nem bírnak megmaradni egy helyben, amikor egy új, ismeretlen kultúra veszi őket körbe. Természetesen évente egyszer-kétszer beiktatunk egy láblógatós-hotelezést is, ahol egy már ismert úticélon töltünk el pár napot strandolással, pihenéssel. 

Ahogy mi utazunk, az inkább egy hobbi, mintsem egy pihentető kikapcsolódás. De így tudom megengedni magamnak, hogy havonta / kéthavonta utazzak valamerre. Remélem ez megválaszolta a kérdéseiteket.