7 napos kihívás! Lehetséges megtanulni egy nyelvet egy hét alatt?

2023. jún. 01. | Nyelvtanulás, Spanyol nyelv

Bárki, aki valaha életében tanult bármilyen idegen nyelvet, azonnal rávágja erre a kérdére, hogy nem. Sőt, általában, amikor valakinek elárulom, hogy három hónap alatt tanultam meg nulláról középfokon spanyolul - anno, még évekkel ezelőtt - már ennek hallatán is elkerekednek a szemek, mondván, hogy az rettenetesen kevés idő, ahhoz, hogy az ember megtanuljon egy nyelvet tisztességesen.

Hogy igazságosak legyünk, hozzá tenném, hogy abban a három hónapban nem sok más dolgom volt, mint nyelveket tanulni, valamint, hogy a nagyon jól sikerült nyelvvizsgám ellenére, természetesen nem állt valami stabil lábakon a spanyolom. Ki tudtam magam fejezni, megértettem majdnem mindent, de a gördülékeny nyelvtudáshoz nagyon sok input és viszonylag sok gyakorlás kell. Ami pedig idõigényes.

Tehát, akkor hogy jutott eszembe most ez a hajmeresztõ kérédés? Hogy lehetne már egy hét alatt megtanulni egy nyelvet?
Tegnap, a YouTube legmélyebb bugyrait fürkészve, beleakadtam egy videóba, aminek a következõ volt a címe: I Learnt Italian in 7 Days (Megtanultam olaszul 7 nap alatt). Akik ismertek, tudjátok, hogy rettenetesen szeretek nyelveket tanulni, újabb és újabb kultúrákat megismerni, tehát, amikor megláttam a címet, úgy gondoltam: nekem ezt látnom kell. Ha lehetséges egy hét alatt megtanulni egy nyelvet, akkor nyár végéig ha lehet, szeretnék a meglévõ 4 mellé, még legalább 5-öt megtanulni. (Jó. Csak a filológus beszél belõlem, ennyire ne szaladjunk elõre azért.)
A srác, aki a videót készítette (beszúrom majd a linket a poszt végére, minden egyébbel együtt), dokumentálta, ahogy egy hét alatt majdnem hogy nulláról (mondjuk úgy, hogy egy nagyon gyenge alapfokról) olyan szintre fejlesztette az olasz tudását, hogy egy ép-kéz láb olasz nyelvû interjút tudott a hét végére kamerára venni egy olasz barátjával. Az olasza közel sem volt tökéletes, de lássuk be, ilyen rövid idõ alatt már ez is elég lenyûgözõ.

Nos. Ebbõl kiindulva, az a csodálatos ötletem támadt, hogy felteszem magamnak ugyanezt a kihívást. A különbség annyi lenne, hogy a cél nyelvem nem az olasz, hanem a német lenne. Miért? Kérdezhetitek, hiszen az olasz olyan szinten hasonlít a spanyolra, hogy lényegesen egyszerûbb feladatom lenne, arról már nem is beszélve, hogy a német jóval nehezebb is, mint egy újlatin nyelv. (Bár ki tudja, a kötõmódnak és a 4-5 múltidõnek is, amivel kifejezetten a latin nyelvek büszkélkedhetnek megvannak a maga gyönyörei).
Aki ismer (megint csak), az tudja rólam, hogy lassan 3 éve tanulok németül, NULLA sikerrel. Sõt, nyugodtan mondhatjuk, hogy így lassan 3 év után – kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) kihagyásokkal persze – ugyanott tartok, ahol az elsõ nap. Impressive, mondaná az angol.
Miután megtanultam angolul, spanyolul, ukránul és franciául (utóbbi még folyamatban, de egy gyenge középfokra már visszatornáztam magam), azt gondolná az ember, hogy annyira nem esik nehezemre nyelveket tanulni. Nem, mert imádom csinálni és ha van motivációm – lásd spanyol – rekord idõ alatt el is tudok érni látható fejlõdést. Itt jön viszont az képbe, amirõl eddig is papoltam nektek: a motiváció. Annak ellenére, hogy ahányszor Németországban jártam, szuper jól éreztem magam és nagyon nagyon szívesen megyek vissza Berlinbe (ahol a legjobb barátnõm lakik) minden alkalommal, egyszerûen nem vagyok képes motivációt találni a német tanuláshoz. Személyesen nem köt semmi a nyelvhez és a kultúra sem mozgatja meg úgy igazán a fantáziámat. Nekem, aki a meleg helyeket, temperamentumos embereket, dallamos nyelveket szeretem, az északi tájak nem igazán vonzanak. Ízlések és pofonok.
Akkor mégis miért nem hagyom a francba a németet, kérdezhetnétek. Két okból. Egyrészt, a Kanári-szigeteken nagyon sok a német, így a német tudás rettenetesen nagy elõny. Másrészt viszont, és ez a legfontosabb: most MÁR CSAK AZÉRT SEM vagyok hajlandó feladni. Úgy érzem, hogy ez a 3 év, amiben nem sokat ugyan, de folyamatosan fektettem némi, elhanyagolható, mondhatni, minimális, kevéske, elenyészõ mértékû idõt és energiát a német tanulásba. Hiába minimális, DE MEGTÖRTÉNT! És sok kicsi sokra megy alapon, ha most hagyom az egészet, elvesztegettem az életembõl lehet, hogy össze adva egy egész hónapot. Na nem.

Szóval, miután megnéztem ezt a videot, azonnal a saját küzdelmem jutott eszembe a német nyelvvel. Talán, ha az hogy napi fél órára leülök heti kétszer 3 éven keresztül és megtanulok 5 igét meg 20 szót, meghallgatok egy podcastot és megnézek egy YouTube videot németül, nem hoz eredményt (a talánt értsétek úgy, hogy ezer százalék, hogy ez így nem hoz eredményt, és ezen nem is lepõdtem meg igazán), akkor lehet, hogy amire szükségem van az egy ultra nagy dózis a német nyelvbõl rettentõ rövid idõ alatt, hogy tovább lökjön ezen az immel-ámmal tanulgatós – lényegében idõ vesztegetõs fázison.

A fiatalember a videóban 4 fázisra osztja a tanulási folyamatát:
1. Az elsõ pár napban megtanulja az ezer leggyakrabban használt szót a nyelvben. Elmondása szerint, és ez valóban így van, azt a részét a nyelvnek, amit a mindennapi életben használsz nem az olyan szavak teszik ki, hogy sapka, serpenyõ vagy villanypózna. Ezek késõbb, ahogy haladsz a nyelvvel a felsõfok felé, természetesen elõkerülnek, de alapfokon egyáltalán nincs rájuk szükségünk.
2. Összegyûjti és megtanulja azokat a nyelvi elemeket, amik „ragasztóként” funkcionálnak egy nyelvben. Kötõszavakat, prepozíciókat és a legfontosabb igéket, amikkel mondatot lehet alkotni.
3. Kapcsolatot alakít ki a nyelvvel. Ez nagyon fontos lépés és sokan alábecsülik! Az elõbb beszélgettünk pont a motivációról, szóval nem kezdek rá még egyszer, de ahhoz, hogy vigyen elõre valami, ismernünk kell a kultúrát. És nem azokat a részeit, amik „kötelezõek”, tehát nem kell Száz év magányt olvasnod spanyolul alapfokon, hanem ásd bele magad olyan témákba, amik személy szerint téged érdekelnek. Nézz videokat, hallgass zenét a célnyelveden.
4. Az utolsó fázist úgy nevezte el, hogy „Kövess el hibákat”. Itt az ideje, hogy fogd magad és kimenj a nagyvilágba és kezdd el használni a nyelvet. Tanulj a saját hibáidból és szoktasd hozzá a nyelvedet és a füledet a nyelv kiejtéséhez, hangzásához.

Õszintén, nem ígérek semmit. A mai nappal hivatalosan is megkezdem a kihívást, ugyanezekkel a lépésekkel, mához egy hétre pedig majd meglátjuk, mire jutottam. Nem tartom valószínûnek, hogy gördülékenyen és hibátlanul fogok a hét végére németül beszélni, de valamire biztos jó lesz. Ha van kedvetek, vágjatok bele is és egy hét múlva ilyenkor megbeszéljük! 😉

1. YouTube:
http://youtube.com/
Érdekelnek az extrém sportok? A külpolitika? A modellek napi rutinja? Miért ne kereshetnél rá spanyolul? Ha amúgy is időt töltesz az adott téma felfedezésével, azáltal, hogy magyarul olvasgatod / hallgatod vagy nézed, kihagysz egy olyan nyelvtanulási lehetőséget, amivel lényegében játszva, szórakozva fejleszted a célnyelved. Nem mondom, hogy ha megnézel 110 videót a súlyemelésről spanyolul, majd jobban fogsz tudni kenyeret kérni a boltban, de a nyelv észrevétlenül kúszik bele a fejedbe, a súlyemeléssel kapcsolatos szaknyelv mellett apró kis hasznos kifejezéseket vonva magával. Ha véletlen egyik nap azon kapod magad, hogy órák óta a YouTube-ot böngészed, kérdezd meg magadtól: Nem férne bele 1-2 videó spanyolul is?

2. SpanishDict:
http://www.spanishdict.com/
Ez az az oldal, amit minden diákomnak első körben szoktam ajánlani. Az alapvető funkciója a spanyol-angol szótár, de ennél sokkal többet nyújt. Ha igére keresel rá, megtalálod az összes igeidőben és módban leragozva, táblázatba rendezve, ám szótárként is ad extrákat: példamondatokkal és hanganyaggal tűzdeli meg a szócikkeket.

3. Duolingo:
http://www.duolingo.com/
Ezer százelék, hogy majdnem mindenki ismeri ezt az ingyenes nyelvtanulós oldalt. Spanyol esetében ez csak azoknak hasznos, akik angolul is beszélnek, ugyanis magyarról elég kevés nyelv elérhető (legutóbb, amikor én néztem, csak az angol volt még kész). Egy első löketnek, hogy az ember füle hozzászokjon a nyelv hangzásához és ránk ragadjon egy pár alap kifejezés, tökéletes.

4. The Spanish Experiment:
https://www.thespanishexperiment.com/stories
Ezen az oldalon olyan közismert meséket találtok meg spanyol, mint a Három kismalac. A legjobb benne, hogy nem csak fordítás van hozzá (igaz, megint csak angol), de meg is hallgathatjuk a meséket a csatolt audión, hogy a hallott szövegértésünk is fejlődjön. Ez a weboldal egyébként németül és franciául is elérhető.

5. Aprender español:
https://aprenderespanol.org/
Ha valaha feltettétek a kérdést: Oké, megoldottam az összes házim és az összes kapcsolódó feladatot a tankönyven: most hogy gyakoroljak tovább? Itt a válasz. Ezen az oldalon feladatsorokat találtok (javítókulccsal megspékelve) minden egyes nyelvtani témában.

6. El País:
https://elpais.com/
Ha érdekel mi zajlik a világban és mindez spanyol szempontból, csak ajánlani tudom Spanyolország egyik legnépszerűbb újságának digitalizált változatát.

7. Coffee Break Spanish:
https://radiolingua.com/category/coffee-break-spanish/
Megint csak a hallgatott szövegértés fejlesztésére, az unalmas óráinkban a buszon / vonaton, főzés / takarítás közben belefér egy kis spanyol podcast. Az alapvető témák – mint család, bemutatkozás, stb – mellett nyelvtani témákat is taglalnak. Spotify-on is elérhető a sorozat, valamint német és francia nyelven is megtalálod.

Egy kérdés, amit többször is feltesztek nekem. (Jövő héten megint megyek, ezért próbálom megelőzni az újabb kérdéseket a témában. 😀)

Mondhatnám, hogy a munkám flexibilitása igazából lehetővé teszi, hogy oda menjek, ahova akarok és akkor, amikor akarok, de a helyzet az, hogy 18 éves korom óta olyan gyakran utazom, ahogy csak tudok. És akkoriban se pénzem, se időm nem igazán volt. Tehát van több mint tíz év tapasztalatom a csóró-utazásban is. 😂 Ebben a blog bejegyzésben összeszedtem nektek az aranyszabályaimat, amikhez nagyrészt azóta is tartom magam és amelyeknek segítségével nem fizetem rá a fél vesémet erre az életmódra. 😀

Ennek ellenére, hangsúlyozom, nekem, mint gyermektelennek, aki otthonról dolgozik, nyilván egyszerűbb dolga van, de hátha mindenki más is tud az én “módszerem” legalább egy-két aspektusából profitálni.

Semmiféle külső közbenjárás. 

A legjobb barátnőmmel a legelső szóló utazásunk során vettük igénybe utazási iroda szolgáltatásait először és utoljára. Nagyon hamar rájöttünk, hogy ha mi magunk beletesszük a szervezői munkát, fele ennyiért is meg tudjuk oldani. Hogyan? Rengeteg olyan lehetőség és opció van, amikről egy utazási irodában nem hallasz és miután az ember egyszer kétszer leszervezett magának egy-egy ilyen utat, arra is rájön, hogy igazából semmi ördöngősség nincs benne. Ma már kevesebb, mint egy óra alatt összedobok egy európai utazást 2-3 főre. 

Természetesen nem mindegy, hová utazik az ember. Jövőre tervezünk egy utazást egy olyan országba, ahová egyedül nem merném betenni a lábamat. Az, hogy az utazási iroda leszervezi nekünk a megbízható szállásokat csak egy dolog. Ami miatt ezt az opciót választottuk azonban az, hogy hoznak-visznek minket az országban, ami rettenetesen nagy segítség egy olyan helyen, ahol nem tudod kiben bízhatsz, mit ehetsz meg, melyik negyedet érdemes messziről elkerülni. Meg lehetne oldani sokkal olcsóbban is? Abszolút. De nem akarom az életemet kockáztatni 1500-2000 euró miatt. Erről az utazásról hallani fogtok egyébként többet is majd, de addig most még homályban hagyom a részleteket. 😀

Az időzítés kulcs

Van egy városi legenda, miszerint a repülőjegyek a hétvégén drágábbak, mint hétközben. Több ember navigál a neten, több a kereslet, magasabbak az árak. A Forbes magazinban megjelent egy cikk, amiben azt állítják, hogy a különbözet elenyésző, de én többször tapasztaltam, hogy ugyanaz a repülőjegy hétvégén akár 30-40 euróval is drágább lehet. Lehet, hogy véletlen egybeesés? Simán lehet. Ennek ellenére próbálom mindig hétközben lefoglalni a repülőjegyeket.

Flexibilitás

Mint mondtam, az én munkám manapság már lehetővé teszi, hogy akkor utazzak, amikor a legolcsóbb a jegy, de ezt nem mindenki teheti meg természetesen. Azonban nem csak időben próbálok flexibilis maradni, hanem az uticélokat illetően is. Ha nincs konkrét úti célom, a Skyscanner.com oldalon beállítom kiinduló állomásnak Tenerifét, beállítom a hónapot, amikor utazni akarok és kiválasztom a “Helyek felfedezése” opciót. Így kiadja az oldal, hogy az adott hónapban hova a legolcsóbbak a repülőjegyek. Így megyünk jövő héten Franciaországba, ahová ezzel a módszerrel találtam egy húsz eurós repülőjegyet innen Teneriféről. 

Ha már van kiválasztott úticél, érdemes megnézni az adott helyen mikor van szezon és azokat az időszakokat kerülni, amennyire csak lehetséges. Itt Tenerifén a nyári és a téli hónapokban aranyáron vannak mind a repülőjegyek, mint a szállások. (Természetesen ha egy olyan úticélról beszélgetünk, mint a Karib-szigetek például, ahol amikor nincs szezon akkor hurrikán időszak van, nem javaslom ugyanezt a taktikát. 😀)

Egyetlen egy hátizsák akár két hétre is

Aki repült már fapados géppel, az tudja, hogy egy feladott bőrönd sokszor még akár többe is kerül, mint maga a repülőjegy. Van, akinek az utazás-élményhez hozzátartozik az, hogy esténként felveszi a magassarkút meg a koktél ruhát és kicsinosítja magát, így muszáj több ruhát pakolnia, de őszintén én sokkal szívesebben költöm ezt a pénzt élményekre ott helyben vagy egy következő repülőjegyre. Ezért van az, hogy a hotelekkel szemben általában előnyben részesítem az apartmanokat, ahol van egy mosógép is akár. (Arról nem is beszélve, hogy gyakran olcsóbbak és kényelmesebbek, mint egy hotelszoba.)

A sok saját szervezés is meghozta a gyümölcsét

Évek óta foglalom a szállásaimat a Booking-on, amivel most már Genius 3-as szinten vagyok, ami azt jelenti, hogy 20% kedvezményt kapok a szállások árából. Sokszor emellé még hozzácsapnak egy ingyen reggelit vagy egy 10%-os visszatérítést kuponok formájában. Szerencsére most már itt is elérhető egy csomó apartman vagy studiólakás, nem csak a hagyományos szállodák. Újabban a kanári légitársaságnál is elkezdtem gyűjteni a hűségpontokat, amiket majd fel tudunk használni repülőjegy vásárláskor. Sokan gondolják, hogy ez csak tiszta marketing, de az igazság az, hogy ha valaki ilyen gyakran utazik, mint én, nagyon szépen ki tudja használni ezeket a hűség programokat.

Aktív nyaralásokat szervezünk

A nyaralásaink általában úgy néznek ki, hogy az érkezés pillanatától kezdve a távozásig megyünk megállás nélkül. Ha valaki azért utazik, hogy a parton feküdjön és pihenjen, természetesen ez nem opció, de mi általában minél többet akarunk látni, tapasztalni, kóstolni az adott helyből. Általában rövidebb időszakokra megyünk, így nem kell extra csomagot foglalni és flexibilisebbek tudunk maradni időben is, de mégis meg tudunk nézni mindent (is). Mindezt persze úgy, hogy feláldozzuk a “pihenés” részét az élménynek. 😀 Sokat segít, hogy mind én, mind Alberto, mind a barátaim olyan emberek, akik nem bírnak megmaradni egy helyben, amikor egy új, ismeretlen kultúra veszi őket körbe. Természetesen évente egyszer-kétszer beiktatunk egy láblógatós-hotelezést is, ahol egy már ismert úticélon töltünk el pár napot strandolással, pihenéssel. 

Ahogy mi utazunk, az inkább egy hobbi, mintsem egy pihentető kikapcsolódás. De így tudom megengedni magamnak, hogy havonta / kéthavonta utazzak valamerre. Remélem ez megválaszolta a kérdéseiteket.