7 életmentŐ tipp a hatékony nyelvtanuláshoz 

2023. jún. 01. | Nyelvtanulás

Elgondolkoztál már valaha miért van az, hogy a legtöbb ember az érettségi után már az ajtón kilépve elfelejti az idegennyelveket, amiket a gimnáziumban tanult? Általában a limitált választási lehetőségek miatt (a legtöbb iskolában maximum egy vagy két idegennyelv közül lehet választani, ha egyáltalán van a diákoknak választási lehetõsége) a tanulók egyfajta kényszerként élik meg a nyelvtanulást.

Mindenkibe akkor hasít bele a felismerés, hogy milyen jó is volt ingyen nyelvet tanulni, amikor Londonban ülnek az étteremben és a Google Translate segítségével próbálják összerakni a „Pincér, légy van a levesemben” mondatot.
Ha még nincs kiválasztott célnyelved, figyelj rá, hogy mindenképpen olyat válassz, ami valamilyen szinten megmozgatja a fantáziád. Kérdezd meg magadtól: miért is tanulom ezt a nyelvet? Mert érdekel? Szuper. Mert a hangzásától libabõrös leszek? Még jobb. Mert az ujjonnan a szomszédba költözött helyes pasi / jó nõ csak ezen a nyelven beszél? Még ezt is elfogadom. Mert anyukám azt mondta, hogy meg kell tanulnom? Rosszul kezdõdik. Keresd meg a saját indíttatásaidat és gyõzõdj meg róla, hogy ezek ténylegesen belõled jönnek.

1. A motiváció életeket ment

Természetesen vannak helyzetek, amikor az ember rá van kényszerülve egy adott nyelv bebiflázására, ha tetszik, ha nem. De általában az ilyen helyzeteket is az elõnyödre tudod fordítani. Érthetõ módón, a tanórák hossza és a tanév végessége miatt, az iskolában sokkal kevesebb idõt fektetnek abba, hogy felkeltsék a diákok érdeklõdését a nyelv iránt, mint kéne. Motiváció nélkül már pedig csak maximum a következõ szódolgozatig, vagy talán jobb esetben az érettségiig jutunk. Tehát, mi a teendõ, ha nincs motiváció, viszont a kard (legyen az az érettségi vagy a külföldre költözés) ott lebeg a fejünk fölött? Elmondom én miben hiszek: a nyelv és a diák kapcsolata olyan ,mint egy házasság. Ha ez egy kényszerházasság, az embernek nincs kedve se energiát, se idõt beleölni. Meg kell ismernünk a nyelvet, ahhoz, hogy szeretni tudjuk. Ez pedig egyenesen az elsõ pontunkhoz visz minket:

2. Ismerd meg a kultúrát!

Nincs kultúra nyelv nélkül és nincs nyelv kultúra nélkül. A tankönyvekben szereplõ általában – valjuk be – elég száraz civilizációs szövegeken túl is van élet. Gondolj csak bele: amögött a nyelv mögött, amit épp próbálnak beléd verni, több millió ember, több száz évnyi történelem, általában legalább egy teljes ország áll a tájaival, az ételeivel, a mûvészeivel, a zenéivel. Csak a felszínt kell kicsit megkapargatni, hogy olyan témát találjunk, amitõl legalább már a szemed nyitva tudod tartani tanulás közben. Gyûjts össze 5-10 témát, ami igazán érdekel. Nem feltétlenül kell, hogy történelem legyen vagy festészet. A versenymotorok érdekelnek? Nézz utána, milyen versenymotorosai vannak az adott országnak. Olvass utána és garantálom, hogy ha már 15-20 percet belefektetsz, anélkül ragadnak rád a kifejezések, hogy egyáltalán leülnél szavakat tanulni a hagyományos módszerrel. Lévén, hogy általában elég speciális szövegekrõl van szó, egy való életben folytatott beszélgetésben nem fogja megállni a helyét az így összegyûjtött szókincs 80%-a, de addig is ismerkedsz a nyelvvel, a hangzásával, a struktúrájával.

3. Éld az életed a célnyelven

Amikor legközelebb leülsz a kedvenc sorozatodat magyarul nézni, jegyezd meg magadnak: most van egy 30-40 perces lehetõségem (sõt… ki néz egyszerre csak egy részt, bármibõl is :D) hogy a célnyelvemet hallgassam és szedjek magamra belõle egy kicsit, miközben még jól is szórakozom. Elsõre nem fogsz mindent megérteni, persze, de nagyon hamar észre fogod venni magadon a változást. Állítsd a hangot a célnyelvedre és tegyél rá ugyanazon a nyelven feliratot: két fronton támadunk!
Tedd ki magad minél több olyan helyzetnek, ahol láthatod vagy hallhatod az adott nyelvet. Keress YouTube csatornákat, állítsd át a telefonod nyelvét, hallgasd az ország zenéit. Ha õszinte akarok lenni mindenkivel (legfõképpen a volt angol tanáraimmal) én 90%ban így tanultam meg angolul.

4. Miért tanulnál szavakat ha tanulhatsz mondatokat is?

Teszek egy merész kijelentést: szavakat tanulni önmagukban majdnem, hogy teljesen értelmetlen és felesleges is. Lehet, hogy addig ismételgeted spanyolul az „önkormányzat” szót, hogy már a könyöködön jön ki és ha meghallod, azonnal tudni fogod mit jelent, de ahogy ki kell nyitnod a szádat és magadtól elõhívni az ayuntamiento szót, ott állsz majd és arra gondolsz: basszus hát pedig tudtam!
Az oka nagyon egyszerû. Ha át is olvasod a szótárfüzeted meg a jegyzeteidet egy milliószor, lefekvés elõtt, ébredés után, a szünetekben, a szavak csak úgy magukban minden elõzmény, háttér vagy kapcsolat nélkül lebegnek a fejedben és a tudatalattid igazából nem is tudja õket hova kötni. „Ajtó, kenyér, mappa, keresztezõdés, küszöb…” a tudatalattid pedig közben: És ez engem amúgy mit érdekel?
Tanulj egész mondatokat, szócsoportokat. Mit nyersz vele? Ha különálló szavak úszkálnak mindenféle kapcsolat nélkül a fejedben, az agyad automatikusan magyarról próbál idegennyelvre fordítani és azt mindannyian tudjuk, hogy akkor lesz bármi nemû sikered, ha túl tudsz lépni a „mentális Google Fordító” fázison. Magyar szerkezetekbe idegenyelvû szavakat soha az életben nem fogsz tudni belerõszakolni, mert egyszerûen a két nyelvnek két külön szerkezete van és teljesen másképp mûködnek. Ha megtanulod azt a mondatot spanyolul, hogy ‘El perro come carne en mi jardín’ (A kutya húst eszik a kertemben. – bocsi a hülye mondatért :D), az sokkal többet ad, mintha csak magát a perro (kutya) szót ismételgetnéd, amíg el nem alszol a füzet fölött. Az hagyján, hogy egyetlen mondat megtanulásával meg is jegyezted: a kutya szót, a szó nemét, az enni ige E/3-as alakját, a -ban-ben helyhatározót, egy birtokos névmást, valamit a kert és a hús szót, de beletelepítesz a fejedbe egy olyan szerkezetet, amibe utána már csak cserélgetned kell az elemeket és ezer egyéb dolgot tudsz mondani. A magyar szerkezetbe nem tudod belegyömöszölni a spanyol szavakat, de a spanyol szerkezetbe szépen beleillenek! Ezek után már mindegy, hogy a macska eszik egeret a házadban, a gyerek eszik csokoládét a szobádban vagy a nagymama eszik kolbászt a konyhádban: ha csak 10 mondatot tanulsz meg egy nyelvbõl, azzal már rengeteg dolgot megtudtál a nyelvtanjáról és a 10 mondat elemeit cserélgetve, kombinálva egészen új dolgokat tudsz mondani.

5. Nyelvet tanulni és nyelvtant tanulni nem ugyanaz

Tény – milyen nyelv tanár lennék, ha az ellenkezõjét állítanám – hogy a nyelvtan nagyon fontos. Ad egy olyan vázat a nyelvtudásodnak, ami stabilan tartja. De! Nyelvet és nyelvtant tanulni két külön dolog. Ha elolvasod és megérted a nyelvtant: szuper! Ha nem, akkor se ess kétségbe. A nyelv idõvel – jól hozzáállva – megmagyarázza önmagát. Mint mindenki, én is a kisbabás példát fogom hozni: A babák sem úgy tanulnak nyelvet, hogy anyukájuk megmagyarázza nekik, hogy az „én” az egy személyes névmás, és azt a „te, õ, mi, ti, õk” követi… Hanem, hogy megismétel mindent, amit a külvilágtól hall, mint egy kis papagály és a megfelelõ szerkezetekkel a fejében (amik eleinte ugyan lehetnek hibásak) pár éven belül ha nem is felsõ, de középfokon beszéli az anyanyelvét, anélkül, hogy életében valaha kinyitott volna egy nyelvtan könyvet.
Tanulgasd a nyelvtant, mert nagyon jó kis mankóként szolgál, de ne az legyen a prioritásod!

6. Te magad vagy a legjobb gyakorló partner

Tudom nagyon jól milyen az, amikor az ember újonnan kezd tanulni egy idegennyelvet és még köszönni is alig mer, mert attól fél, hogy hibázik. Ilyenkor a szorongás, amit a helyzet maga kelt, csak megnehezíti a folyamatot és ezért többen forgatják a szemüket, amikor azt javaslom, hogy az elsõ perctõl fogva beszélj, beszélj és beszélj, még ha hibásan is!
Nem feltétlenül kell nekivágnod a nagyvilágnak és anyanyelvi beszélõket keresned az elsõ héten. Fontos azonban, hogy legalább egyedül, a szobád biztonságos magányában szoktasd magad a nyelv hangzásához. Kitûzhetsz magadnak napi 15 percet, amiben hangosan beszélsz magadnak az adott nyelven, de ha filmet nézel és egy-egy mondatot, ami megragad megismételsz hangosan, az is jobb mint a semmi.

7. Have fun! Érezd jól magad!

A legfontosabb tippem! Ne legyél túl szigorú önmagaddal szemben és próbálj minél több élvezetet belevinni a tanulásba. Hosszútávon meglesz az eredménye.

Egy kérdés, amit többször is feltesztek nekem. (Jövő héten megint megyek, ezért próbálom megelőzni az újabb kérdéseket a témában. 😀)

Mondhatnám, hogy a munkám flexibilitása igazából lehetővé teszi, hogy oda menjek, ahova akarok és akkor, amikor akarok, de a helyzet az, hogy 18 éves korom óta olyan gyakran utazom, ahogy csak tudok. És akkoriban se pénzem, se időm nem igazán volt. Tehát van több mint tíz év tapasztalatom a csóró-utazásban is. 😂 Ebben a blog bejegyzésben összeszedtem nektek az aranyszabályaimat, amikhez nagyrészt azóta is tartom magam és amelyeknek segítségével nem fizetem rá a fél vesémet erre az életmódra. 😀

Ennek ellenére, hangsúlyozom, nekem, mint gyermektelennek, aki otthonról dolgozik, nyilván egyszerűbb dolga van, de hátha mindenki más is tud az én “módszerem” legalább egy-két aspektusából profitálni.

Semmiféle külső közbenjárás. 

A legjobb barátnőmmel a legelső szóló utazásunk során vettük igénybe utazási iroda szolgáltatásait először és utoljára. Nagyon hamar rájöttünk, hogy ha mi magunk beletesszük a szervezői munkát, fele ennyiért is meg tudjuk oldani. Hogyan? Rengeteg olyan lehetőség és opció van, amikről egy utazási irodában nem hallasz és miután az ember egyszer kétszer leszervezett magának egy-egy ilyen utat, arra is rájön, hogy igazából semmi ördöngősség nincs benne. Ma már kevesebb, mint egy óra alatt összedobok egy európai utazást 2-3 főre. 

Természetesen nem mindegy, hová utazik az ember. Jövőre tervezünk egy utazást egy olyan országba, ahová egyedül nem merném betenni a lábamat. Az, hogy az utazási iroda leszervezi nekünk a megbízható szállásokat csak egy dolog. Ami miatt ezt az opciót választottuk azonban az, hogy hoznak-visznek minket az országban, ami rettenetesen nagy segítség egy olyan helyen, ahol nem tudod kiben bízhatsz, mit ehetsz meg, melyik negyedet érdemes messziről elkerülni. Meg lehetne oldani sokkal olcsóbban is? Abszolút. De nem akarom az életemet kockáztatni 1500-2000 euró miatt. Erről az utazásról hallani fogtok egyébként többet is majd, de addig most még homályban hagyom a részleteket. 😀

Az időzítés kulcs

Van egy városi legenda, miszerint a repülőjegyek a hétvégén drágábbak, mint hétközben. Több ember navigál a neten, több a kereslet, magasabbak az árak. A Forbes magazinban megjelent egy cikk, amiben azt állítják, hogy a különbözet elenyésző, de én többször tapasztaltam, hogy ugyanaz a repülőjegy hétvégén akár 30-40 euróval is drágább lehet. Lehet, hogy véletlen egybeesés? Simán lehet. Ennek ellenére próbálom mindig hétközben lefoglalni a repülőjegyeket.

Flexibilitás

Mint mondtam, az én munkám manapság már lehetővé teszi, hogy akkor utazzak, amikor a legolcsóbb a jegy, de ezt nem mindenki teheti meg természetesen. Azonban nem csak időben próbálok flexibilis maradni, hanem az uticélokat illetően is. Ha nincs konkrét úti célom, a Skyscanner.com oldalon beállítom kiinduló állomásnak Tenerifét, beállítom a hónapot, amikor utazni akarok és kiválasztom a “Helyek felfedezése” opciót. Így kiadja az oldal, hogy az adott hónapban hova a legolcsóbbak a repülőjegyek. Így megyünk jövő héten Franciaországba, ahová ezzel a módszerrel találtam egy húsz eurós repülőjegyet innen Teneriféről. 

Ha már van kiválasztott úticél, érdemes megnézni az adott helyen mikor van szezon és azokat az időszakokat kerülni, amennyire csak lehetséges. Itt Tenerifén a nyári és a téli hónapokban aranyáron vannak mind a repülőjegyek, mint a szállások. (Természetesen ha egy olyan úticélról beszélgetünk, mint a Karib-szigetek például, ahol amikor nincs szezon akkor hurrikán időszak van, nem javaslom ugyanezt a taktikát. 😀)

Egyetlen egy hátizsák akár két hétre is

Aki repült már fapados géppel, az tudja, hogy egy feladott bőrönd sokszor még akár többe is kerül, mint maga a repülőjegy. Van, akinek az utazás-élményhez hozzátartozik az, hogy esténként felveszi a magassarkút meg a koktél ruhát és kicsinosítja magát, így muszáj több ruhát pakolnia, de őszintén én sokkal szívesebben költöm ezt a pénzt élményekre ott helyben vagy egy következő repülőjegyre. Ezért van az, hogy a hotelekkel szemben általában előnyben részesítem az apartmanokat, ahol van egy mosógép is akár. (Arról nem is beszélve, hogy gyakran olcsóbbak és kényelmesebbek, mint egy hotelszoba.)

A sok saját szervezés is meghozta a gyümölcsét

Évek óta foglalom a szállásaimat a Booking-on, amivel most már Genius 3-as szinten vagyok, ami azt jelenti, hogy 20% kedvezményt kapok a szállások árából. Sokszor emellé még hozzácsapnak egy ingyen reggelit vagy egy 10%-os visszatérítést kuponok formájában. Szerencsére most már itt is elérhető egy csomó apartman vagy studiólakás, nem csak a hagyományos szállodák. Újabban a kanári légitársaságnál is elkezdtem gyűjteni a hűségpontokat, amiket majd fel tudunk használni repülőjegy vásárláskor. Sokan gondolják, hogy ez csak tiszta marketing, de az igazság az, hogy ha valaki ilyen gyakran utazik, mint én, nagyon szépen ki tudja használni ezeket a hűség programokat.

Aktív nyaralásokat szervezünk

A nyaralásaink általában úgy néznek ki, hogy az érkezés pillanatától kezdve a távozásig megyünk megállás nélkül. Ha valaki azért utazik, hogy a parton feküdjön és pihenjen, természetesen ez nem opció, de mi általában minél többet akarunk látni, tapasztalni, kóstolni az adott helyből. Általában rövidebb időszakokra megyünk, így nem kell extra csomagot foglalni és flexibilisebbek tudunk maradni időben is, de mégis meg tudunk nézni mindent (is). Mindezt persze úgy, hogy feláldozzuk a “pihenés” részét az élménynek. 😀 Sokat segít, hogy mind én, mind Alberto, mind a barátaim olyan emberek, akik nem bírnak megmaradni egy helyben, amikor egy új, ismeretlen kultúra veszi őket körbe. Természetesen évente egyszer-kétszer beiktatunk egy láblógatós-hotelezést is, ahol egy már ismert úticélon töltünk el pár napot strandolással, pihenéssel. 

Ahogy mi utazunk, az inkább egy hobbi, mintsem egy pihentető kikapcsolódás. De így tudom megengedni magamnak, hogy havonta / kéthavonta utazzak valamerre. Remélem ez megválaszolta a kérdéseiteket.