Pár szó az otthonomról

2020. dec. 16. | Kanári-szigetek, Tenerife

Lassan egy éve Tenerife északi részén élek, egy városban, amit Puerto de la Cruznak ("A kereszt kikötőjé"-nek) hívnak. Ez a tengerparti település, amit a helyiek csak "el Puerto"-nak ("A kikötő"-nek) szoktak nevezni, az "észak-fővárosa".

A város La Orotava völgyében helyezkedik el és a tengerparttól húzódik felfelé egészen 250 méter magasságig a Teide oldalában. Az 16 században, amikor létrejött még csak egy kis halászfalu volt, mostanra viszont egy gyönyörű parkosított, mozgalmas, kultúrával és különböző nációkkal teli várossá nőtte ki magát.
Aki járt már Tenerifén, vagy csak tervezi, hogy idelátogat, biztosan beleütközött már az égető „észak vagy dél?” kérdésbe. A helyiektől azt hallani, „Dél-Tenerife nem Tenerife”, ám a turisták mégis előnyben részesítik északkal szemben. Erre a kérdésre jó válasz nincs; ízlések és pofonok, mint szokták mondani. Mi azért viszont sorra vehetjük, miben is különbözik a sziget két része.
Az első dolog, ami feltűnt Tenerifével kapcsolatban, az a burjánzó növényzet volt, olyan mértékben, amit egy másik Kanári-szigeten se tapasztaltam előtte. Ez észak.
Nos délen pedig, Santa Cruzt elhagyva és onnan lefelé haladva, a partok mentén „visszatérnek” a kopárabb tájak. Ez természetesen az időjárásnak köszönhető: míg itt északon gyakrabban esik az eső (habár a sziget növényzete legfőképpen a tájat olykor beborító felhőrétegből veszi fel a neki szükséges nedvességet, nem pedig az esőből), addig délen sokkal melegebb időjárás jellemző. Emiatt részesítik előnyben a turisták a sziget azon részét, a helyiek pedig északot. Ebből ered a következő különbség is: a nagyobb turista központok délen helyezkednek el, ahol a dolog nem is annyira a kultúráról, gasztronómiáról szól, mint a fővárosban és környékén vagy északon, hanem az 5 csillagos hotelekről (Hard Rock Hotel, The Ritz-Carlton vagy Sheraton – mind a déli részen találhatóak), a luxus klubbokról és az aquaparkokról. Ebből pedig az következik, hogy aki vendéglátásban szeretne elhelyezkedni, annak több lehetősége van lent délen.
Látjátok mennyi mindent levezettem abból, hogy itt fent van fű, ott meg nem igazán? 😀
Ezek után pedig, mindenki döntse el maga, hogy észak vagy dél. Nekem az észak otthonossága, tájai és az élet a helyiek között, sokkal vonzóbbnak bizonyult.
Így kötöttem ki Puertoban.

Az óváros főutcája, a Teide-vel a háttérben
A kikötő

A párkapcsolatom második évére alapvetően tudatosult bennem, hogy a párommal nagyon más dolgokra van szükségünk. Míg én budapesti létemre hozzászoktam ahhoz, hogy élet van körülöttem és emberek, ő fuerteventurai lévén, az eddigi életét nyugalomban élte le egy olyan helyen, ahol mindenki ismer mindenkit és ahol, mintha megállt volna az élet. Én annyira nem tudtam így élni tovább, hogy a második három napos látogatásom helyett, már magammal hoztam a cuccaim nagyrészét Tenerifére és lebeszéltem egy találkozót két ingatlanossal, ő viszont nehezen engedte volna el a már megszokott „falusi” életet.
Az első alkalommal, amikor itt voltam és ugyanazt a közvetlenséget tapasztaltam, mint egy kétezer fős faluban, hogy a kávézókban névszerint köszönnek az embereknek, hogy az emberek leállnak egymással beszélgetni a főutcán, arra gondoltam, ez tökéletes lenne nekünk: nekem nem kell tovább úgy élnem az életem, mint egy 80 évesnek, 28 éves létemre, neki pedig nem kell lemondania a barátságos, emberközeli környezetről, amit megszokott.
Habár Puerto nem egy nagy város, mindig történik valami. A „szigeti életstílus” egyik hátránya pontosan a lehetőségek végessége. A külső stimulációk hiányából eredő unalom miatt pedig, a kisebb lakosságú szigeteken, főként a kisebb falvakban, elég komoly problémát jelent az alkoholizmus és a túlzott droghasználat. Nálunk az önkormányzat javára kell írni, hogy ezt valószínűleg felismerte és az előző posztomban is említett kedvezményezéseik keretében újabb és újabb kultúrális programokat, képzéseket, műhelyeket és előadásokat szerveznek. Ezeknek a nagyrésze ráadásul ingyenes.
Számomra elengedhetetlen volt az is, hogy olyan helyen telepedjünk le, ahol nem kell kocsiba ülnöm azért, hogy elmenjek egyet sétálni vagy valami különlegesebbet egyek, mint a tonhal sültkrumplival. Puerto különböző kerületei más és más lehetőségeket nyújtanak. A parton, a „Martiánez-körzetben” (La Zona Martiánez-ben) találjuk a nagyobb hotelek egy részét és itt kezdődik a gyönyörű parti sétány is, ami kávézókkal, éttermekkel, koktélozókkal és olyan üzletekkel van szegélyezve, mint a Fund Grube, Esprit, 5th Avenue, Ale-hop, Starbucks, McDonalds. A nevét a körzet a Lago Martiánez medence komplexumról kapta, ami a város egyik legnagyobb büszkesége. A Zona Martiánez lenne tehát a „modernebb” városrész a toronyházakkal és az újabb építésű épületekkel.
Haladva tovább a parti sétányon, elsétálunk San Telmo mellett, ami a városközpont egy kisebb strandja, ahol az év bármelyik szakában „szörnyülködhetünk” abban, ahogy a helyi gyerekek a 2-3 méter magas szirtekről ugrálnak be a mélyvízbe. A sétány végén pedig kezdődik a Kanári-szigetek egyik legautentikusabb és legszebben megőrzött óvárosa. A megszokott kanári-balkonok mellett megtaláljuk az egzakt utcahálózatot és főtereket, amiket később Latin-Amerika is megörökölt.

A tengerparti sétány
Zona Martiánez

Ha meg tudjuk állni, hogy ne kalandozzunk el valamelyik kisebb utcában, balkonokkal szegélyezett sikátorban vagy lépcsősoron, esetleg beüljünk az ezer féle kávézó, étterem, cukrázda, pizzéria egyikébe, amit az óváros nyújt, akkor az eddigi úton haladva, eljutunk a kikötőbe. Itt található az erőd (Castillo de San Felipe), valamint a parttól elszakadva és elindulva abba az irányba, ahonnan a Teide kukkucskál ránk a házak között, eljutunk a Plaza del Charco-ra, ami az óváros főtere, megint csak ezernyi üzlettel és vendéglátó egységgel.
Az imént leírt szakasz lenne a város-központ. Mindezt pedig egy főút és két hatalmas park választja le a város többi részétől, ahol főként a helyiek élnek, és La Paztól, a „gazdag-negyedtől”, ahol a botanikus kertet is találjuk. Ha nem a hegyen haladunk felfelé, hanem folytatjuk az utunkat kifelé a város széle felé, eljutunk Playa Jardín „panel” házaihoz és a város legszebb strandjához, ami ugyanezt a nevet viseli. A legszélső kerület, ami talán már önálló település, ám mára teljesen összenőtt Puertoval, Punta Brava, ahol a Loro Parque nevű állatkert is található.
Még ezer helyet és kerületet tudnék megnevezni, de inkább gyertek el és fedezzétek fel ti magatok. 😀

Kilátás a városközpontra az erődből
A Plaza del Charco, az óváros főtere, a spanyol gyarmati városok megszokott alaprajzához igazodik. Tele élettel, számos kávézóval és étteremmel, a helyiek egyik kedvenc találkozó helye.

Egy szó, mint száz. A város tele van lehetőségekkel és gyönyörű látképekkel. Bármelyik kerületben is szállsz meg, veszel ki lakást, biztos, hogy 5 percre van egy Mercadona vagy Hiperdino. Mindössze az autópálya választ már csak el minket La Orotava településtől, ahol pedig még ezer másik üzlet, étterem, valamint az AlCampo (Auchan) bevásárlóközpont is található. Ha mindez nem lenne elég, Puertoban találsz több rendezvény-központot, piacot, két színházat, az Auchanban pedig mozit. És ha ez még MINDIG NEM elég, Santa Cruz, a főváros, autóval 25 percre van innen.
Azért mondok gyorsan egy-két hátrányt is, hogy ne úgy tűnjön, hogy teljesen elfogult vagyok (pedig az vagyok :D): nehéz normális lakást találni (a központban a legtöbb studió lakás) valamint mivel az egész város a hegyoldalba épült, sokszor olyan emelkedőkön kell felfelé mászni, ahol egyébként ha leülsz, akkor lecsúszol gond nélkül a partig, körülbelül egy lendülettel.
Számomra rettenetesen fontos volt, hogy azon túl, hogy a tipikus paradicsomi látkép mellett, amit a Kanári-szigetek nyújtanak, egy olyan helyen éljek, ahol nem merül is ki ennyiben az élet. Ahol minden megvan egy helyen és ami nincs, az is elérhető se perc alatt, de mégsem veszik el az „életem egy véget nem érő nyaralás” hangulat. Ezer évig tudnék áradozni Puertoról, mert 2020-ban, amikor mindenkinek abba kellett belekapaszkodnia, amibe éppen tudott, hogy a felszínen maradjon, nekem ez a város lett a „szerelmem” és mentőövem.

Egy kérdés, amit többször is feltesztek nekem. (Jövő héten megint megyek, ezért próbálom megelőzni az újabb kérdéseket a témában. 😀)

Mondhatnám, hogy a munkám flexibilitása igazából lehetővé teszi, hogy oda menjek, ahova akarok és akkor, amikor akarok, de a helyzet az, hogy 18 éves korom óta olyan gyakran utazom, ahogy csak tudok. És akkoriban se pénzem, se időm nem igazán volt. Tehát van több mint tíz év tapasztalatom a csóró-utazásban is. 😂 Ebben a blog bejegyzésben összeszedtem nektek az aranyszabályaimat, amikhez nagyrészt azóta is tartom magam és amelyeknek segítségével nem fizetem rá a fél vesémet erre az életmódra. 😀

Ennek ellenére, hangsúlyozom, nekem, mint gyermektelennek, aki otthonról dolgozik, nyilván egyszerűbb dolga van, de hátha mindenki más is tud az én “módszerem” legalább egy-két aspektusából profitálni.

Semmiféle külső közbenjárás. 

A legjobb barátnőmmel a legelső szóló utazásunk során vettük igénybe utazási iroda szolgáltatásait először és utoljára. Nagyon hamar rájöttünk, hogy ha mi magunk beletesszük a szervezői munkát, fele ennyiért is meg tudjuk oldani. Hogyan? Rengeteg olyan lehetőség és opció van, amikről egy utazási irodában nem hallasz és miután az ember egyszer kétszer leszervezett magának egy-egy ilyen utat, arra is rájön, hogy igazából semmi ördöngősség nincs benne. Ma már kevesebb, mint egy óra alatt összedobok egy európai utazást 2-3 főre. 

Természetesen nem mindegy, hová utazik az ember. Jövőre tervezünk egy utazást egy olyan országba, ahová egyedül nem merném betenni a lábamat. Az, hogy az utazási iroda leszervezi nekünk a megbízható szállásokat csak egy dolog. Ami miatt ezt az opciót választottuk azonban az, hogy hoznak-visznek minket az országban, ami rettenetesen nagy segítség egy olyan helyen, ahol nem tudod kiben bízhatsz, mit ehetsz meg, melyik negyedet érdemes messziről elkerülni. Meg lehetne oldani sokkal olcsóbban is? Abszolút. De nem akarom az életemet kockáztatni 1500-2000 euró miatt. Erről az utazásról hallani fogtok egyébként többet is majd, de addig most még homályban hagyom a részleteket. 😀

Az időzítés kulcs

Van egy városi legenda, miszerint a repülőjegyek a hétvégén drágábbak, mint hétközben. Több ember navigál a neten, több a kereslet, magasabbak az árak. A Forbes magazinban megjelent egy cikk, amiben azt állítják, hogy a különbözet elenyésző, de én többször tapasztaltam, hogy ugyanaz a repülőjegy hétvégén akár 30-40 euróval is drágább lehet. Lehet, hogy véletlen egybeesés? Simán lehet. Ennek ellenére próbálom mindig hétközben lefoglalni a repülőjegyeket.

Flexibilitás

Mint mondtam, az én munkám manapság már lehetővé teszi, hogy akkor utazzak, amikor a legolcsóbb a jegy, de ezt nem mindenki teheti meg természetesen. Azonban nem csak időben próbálok flexibilis maradni, hanem az uticélokat illetően is. Ha nincs konkrét úti célom, a Skyscanner.com oldalon beállítom kiinduló állomásnak Tenerifét, beállítom a hónapot, amikor utazni akarok és kiválasztom a “Helyek felfedezése” opciót. Így kiadja az oldal, hogy az adott hónapban hova a legolcsóbbak a repülőjegyek. Így megyünk jövő héten Franciaországba, ahová ezzel a módszerrel találtam egy húsz eurós repülőjegyet innen Teneriféről. 

Ha már van kiválasztott úticél, érdemes megnézni az adott helyen mikor van szezon és azokat az időszakokat kerülni, amennyire csak lehetséges. Itt Tenerifén a nyári és a téli hónapokban aranyáron vannak mind a repülőjegyek, mint a szállások. (Természetesen ha egy olyan úticélról beszélgetünk, mint a Karib-szigetek például, ahol amikor nincs szezon akkor hurrikán időszak van, nem javaslom ugyanezt a taktikát. 😀)

Egyetlen egy hátizsák akár két hétre is

Aki repült már fapados géppel, az tudja, hogy egy feladott bőrönd sokszor még akár többe is kerül, mint maga a repülőjegy. Van, akinek az utazás-élményhez hozzátartozik az, hogy esténként felveszi a magassarkút meg a koktél ruhát és kicsinosítja magát, így muszáj több ruhát pakolnia, de őszintén én sokkal szívesebben költöm ezt a pénzt élményekre ott helyben vagy egy következő repülőjegyre. Ezért van az, hogy a hotelekkel szemben általában előnyben részesítem az apartmanokat, ahol van egy mosógép is akár. (Arról nem is beszélve, hogy gyakran olcsóbbak és kényelmesebbek, mint egy hotelszoba.)

A sok saját szervezés is meghozta a gyümölcsét

Évek óta foglalom a szállásaimat a Booking-on, amivel most már Genius 3-as szinten vagyok, ami azt jelenti, hogy 20% kedvezményt kapok a szállások árából. Sokszor emellé még hozzácsapnak egy ingyen reggelit vagy egy 10%-os visszatérítést kuponok formájában. Szerencsére most már itt is elérhető egy csomó apartman vagy studiólakás, nem csak a hagyományos szállodák. Újabban a kanári légitársaságnál is elkezdtem gyűjteni a hűségpontokat, amiket majd fel tudunk használni repülőjegy vásárláskor. Sokan gondolják, hogy ez csak tiszta marketing, de az igazság az, hogy ha valaki ilyen gyakran utazik, mint én, nagyon szépen ki tudja használni ezeket a hűség programokat.

Aktív nyaralásokat szervezünk

A nyaralásaink általában úgy néznek ki, hogy az érkezés pillanatától kezdve a távozásig megyünk megállás nélkül. Ha valaki azért utazik, hogy a parton feküdjön és pihenjen, természetesen ez nem opció, de mi általában minél többet akarunk látni, tapasztalni, kóstolni az adott helyből. Általában rövidebb időszakokra megyünk, így nem kell extra csomagot foglalni és flexibilisebbek tudunk maradni időben is, de mégis meg tudunk nézni mindent (is). Mindezt persze úgy, hogy feláldozzuk a “pihenés” részét az élménynek. 😀 Sokat segít, hogy mind én, mind Alberto, mind a barátaim olyan emberek, akik nem bírnak megmaradni egy helyben, amikor egy új, ismeretlen kultúra veszi őket körbe. Természetesen évente egyszer-kétszer beiktatunk egy láblógatós-hotelezést is, ahol egy már ismert úticélon töltünk el pár napot strandolással, pihenéssel. 

Ahogy mi utazunk, az inkább egy hobbi, mintsem egy pihentető kikapcsolódás. De így tudom megengedni magamnak, hogy havonta / kéthavonta utazzak valamerre. Remélem ez megválaszolta a kérdéseiteket.